U bevindt zich hier

Home >  Ouderschap >  Werk en kinderen >  Verlof voor ouders

Verlof voor ouders

Nederland kent verschillende vormen van verlof voor ouders. Dit verlof neem je op als je bijvoorbeeld extra tijd nodig hebt voor de zorg voor je kind, of als je kind plotseling ziek is.

Zwangerschapsverlof en kraamverlof

Iedere zwangere vrouw heeft recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor en na de bevalling. Je partner krijgt na de bevalling 5 dagen kraamverlof. Vanaf 2020 komen hier 5 weken bij voor 70 procent van het loon. 

Ouderschapsverlof

Als je de zorg draagt voor een kind dat jonger is dan acht jaar en deze zorg met je werk wilt combineren, kun je ouderschapsverlof opnemen. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

Calamiteitenverlof

Calamiteitenverlof is verlof dat je opneemt als zich een ernstig probleem voordoet. Bijvoorbeeld wanneer je kind plotseling ziek is en je het moet verzorgen of als je met je kind naar de huisarts of het ziekenhuis moet.

Kortdurend en langdurig verlof

Kortdurend en langdurig verlof neem je op als je kind, partner of ouder ziek is en je de zorg op je neemt. Kortdurend verlof neem je bijvoorbeeld op als je kind in het ziekenhuis wordt opgenomen. Langdurig verlof kun je alleen opnemen als het gaat om een ernstige, levensbedreigende ziekte.

Kijk voor meer informatie over de verschillende vormen van verlof op Rijksoverheid.nl.

 

Keurmerk

Bron: Verlof voor ouders