« Terug

Alle schoolpleinen vanaf volgend schooljaar rookvrij

Vanaf augustus 2020 is er op alle schoolpleinen in Nederland een rookverbod.

De ministerraad is akkoord gegaan met het voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De maatregel geldt voor basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen en universiteiten.

Rookvrije generatie

De staatssecretaris heeft als doel dat in 2040 geen enkele jongere nog rookt: een rookvrije generatie dus. Het landelijke rookverbod op schoolpleinen moet dat doel een stukje dichterbij brengen. Blokhuis: “Per dag beginnen er 75 jongeren onder de 18 jaar met dagelijks roken. Dat is een enorm aantal. We moeten ons daarom blijven inzetten om dat tot nul terug te brengen. Veel jongeren steken hun eerste sigaret aan op het schoolplein. Het is dus hoog tijd dat roken op schoolpleinen iets voor de geschiedenisboeken wordt. Vooral omdat jongeren die vroeg in hun leven een sigaret opsteken, een veel grotere kans hebben om verslaafd te raken."

Scholen verantwoordelijk

De scholen worden straks zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van het rookverbod. Zij moeten zelf aan iedereen die op het plein komt, duidelijk maken dat er een rookverbod is, bijvoorbeeld via bordjes. En scholen moeten zelf controleren of leerlingen, leraren en ouders zich aan het verbod houden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt in de gaten of scholen dit wel goed genoeg doen. Staatssecretaris Blokhuis heeft al wel laten weten dat scholen buiten de schooltijden om niet hoeven te gaan controleren.

Niet wachten

Blokhuis roept alle scholen op om alvast na te denken over het rookvrij maken van hun terreinen, als ze dat nog niet hebben gedaan. Scholen hoeven wat hem betreft niet te wachten tot augustus om rookvrij te worden. In 2020 krijgen de scholen meer informatie over wat de maatregel voor hen betekent.

Bron: Rijksoverheid