« Terug

Kind dat regelmatig intensief beweegt is gezonder

Onderzoekers van het VUmc concluderen dat kinderen die regelmatig intensief bewegen, gezonder zijn dan kinderen die minder actief zijn. Hoe veel of weinig de kinderen zaten, maakte voor de gezondheid van de kinderen in de onderzoeksgroep niet uit.

Onderzoekers Mai Chin A Paw en Teatske Altenburg concluderen dit in een nieuwe studie waarvoor zij gezondheidseffecten van beweeg- en zitgedrag bij ruim 450 Deense kinderen analyseerden.

De kinderen waren gemiddeld 60 minuten per dag matig intensief actief en zaten gemiddeld 7 uur. De actievere kinderen hadden een kleinere middelomtrek en gunstigere bloedsuiker- en vetwaarden. Zitten had geen verband met de gezondheid van deze actieve groep kinderen. Ook maakte het niet uit of het zitten en bewegen af en toe plaatsvond of in periodes van tenminste 10 minuten achter elkaar. De studie is gepubliceerd in het International Journal of Obesity.

Voor deze studie werden de kinderen een jaar gevolgd. Hun beweeg- en zitgedrag werd twee keer een week gemeten met behulp van beweegmeters. De gezondheid van de kinderen werd gemeten middels middelomtrek, bloeddruk en vet- en suikerspiegels in het bloed. Mai Chin A Paw: "Dagelijks matig intensief bewegen heeft een positief effect op de gezondheid van kinderen. De laatste jaren is er veel aandacht voor de mogelijk negatieve gezondheidseffecten van zitten. Wij hebben dat echter niet geconstateerd. De Deense kinderen waren gemiddeld wel actiever dan Nederlandse kinderen."

Bron: VUmc